Kate: Love at first Byte

Kate: Love at first Byte

Kate: Love at first Byte

Our resident analyst from the North takes on the Shaper Queen

Author: ZiNOS/Τετάρτη, 16 Ιουλίου 2014/Categories: Android: Netrunner, Strategy, First Steps

Rate this article:
No rating

Ομολογήστε το και μην ντρέπεστε. Όταν πρωτοπαίξατε το νέο Netrunner, σας τράβηξε την προσοχή η Kate. Απλό και δυνατό ability με μία πρώτη ματιά, καλές καρτούλες, και βάζεις και το diesel χωρίς να ξοδέψεις influence, άρα γιατί όχι;

Και σας άρεσε. Σας άρεσε να έχετε Link, σας άρεσε να γλυτώνετε ένα credit τον γύρο, σας άρεσε να έχετε Magnum Opus και άπειρα λεφτά… σας άρεσε. Ή τουλάχιστον άρεσε σε μένα.

Έλα όμως που η FFG αποφάσισε να βγάλει καρτάρες για τους Criminals, το Personal Workshop για τον Noise (και τον Jackson Howard ποοοολύ αργότερα) και έτσι οι Shapers κατάντησαν να είναι η τελευταία επιλογή λόγω επιδόσεων τον πρώτο καιρό του Netrunner.

Με τον καιρό τα πράγματα άλλαξαν κάπως προς το καλύτερο με το πρώτο Deluxe σετ που είχε φοβερές και τρομερές πράσινες κάρτες αλλά λόγω της ταχύτητας των Corp Decks, όλοι προτίμησαν να το γυρίσουν στην Chaos Theory και να προσπαθήσουν να χτυπήσουν τα rush decks, παρά να δοκιμάσουν την Kate που παραμένει αργή.

Και τότε γιατί γράφω αυτό το άρθρο; Γιατί προσπαθώ να αναλύσω την Kate και τα βασικά της Archetypes; Εδώ και κάποιο καιρό, η κουβέντα στον Βορρά γυρίζει γύρω από το γεγονός ότι ο runner για να ανταπεξέλθει στην συνεχόμενη αύξηση της δύναμης των Corporations, πρέπει να γίνει πιο control. Οι προσπάθειες για Ken decks έπεσαν στο κενό και από την στιγμή που τα Glacier Decks γίνονται ολοένα πιο δημοφιλή, έλεγα και ξαναέλεγα ότι το μέλλον είναι η Kate. Και επαληθεύτηκα. Ή μήπως όχι;

Οι κάρτες που άλλαξαν τα πάντα (και τα κοάλα).

 

Αν εξαιρέσουμε το Magnum Opus το οποίο έχει τα μειονεκτήματά του, αλλά παραμένει η πιο προσοδοφόρα πηγή εσόδων για τους runners, και το diesel που όπως και να το κάνεις, είναι Ancestral Recall, δεν υπήρχαν και πολλές κάρτες στους shapers Που ήθελες να παίξεις. Ούτε πολύ καλάbreakers, ούτε κάτι άλλο για να πεις ότι θα σε τραβήξει να φτιάξεις deck γύρο από αυτό. Με το deluxe όμως και κάποιες άλλες κάρτες μετά, όλα άλλαξαν. Ας δούμε τις βασικότερες:

Self Modifying Code: Ο καλύτερος Tutor για προγράμματα καθώς μπορείς να τα καλέσεις κατά την διάρκεια ενός run. Ότι και να ανοίξει από Ice, μπορεί να φέρει Parasite αν υπάρχουν αρκετά Data Sucker counters για να καταστραφεί το εμπόδιο επί τόπου, να φέρει Deus X ή Sharpshooterγια να μας σώσει από σφιχτές καταστάσεις, μπορεί ακόμα ακόμα να φέρει και Atman ή το σωστό breaker για να σπάσει τις ρουτίνες. Μόνο καφέ δεν μπορεί να φέρει! Και αν δεν έχουμε επιτακτική ανάγκη, μπορούμε να θυσιαστεί στο τέλος του γύρου του αντιπάλου, έτσι ώστε να υπάρξει και έκπτωση καθώς η ιδιότητα της Kate ισχύει για κάθε γύρο και όχι μόνο για τον γύρο του Runner.

Clone Chip: Η μόνη κάρτα για runner (διορθώστε με αν κάνω λάθος) που μπορεί να φέρει πράγματα από το heap. Και όταν αυτά είναι παράσιτα ή προγράμματα που χάσαμε λόγω λάθους, τότε τι άλλο να θέλεις από μία κάρτα που κοστίζει 0 λόγω της ιδιότητας της Kate και δεν πιάνει καιmemory.

IndexingΚάρτα που αλλάζει το παιχνίδι, έτσι απλά. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να σταματήσουν rush decks πριν μπουν στο παιχνίδι. Με την βοήθεια παράσιτων και Femme Fatale, ο δρόμος για το RnD μπορεί να γίνει πολύ φτηνός για ένα γύρο. Και τότε είναι που το indexing μπορεί να δώσει την παρτίδα στον shaper. Φοβού μόνο τον Jackson Howard που μπορεί να ανακατέψει το RnD αμέσως μετά το Indexing.

AtmanΟ breaker που σπάει τα πάντα, φτάνει να έχεις ίσο strength. Μαζί με datasuckers και σωστή χρήση ως απάντηση σε breakers με την βοήθεια του self modifying code, ανοίγει τους servers πανεύκολα. Atman για 0 όταν έχουμε πολλά counters στα suckers και για τον πολύ απλό λόγο ότι δεν μπορούμε να ανεβάσουμε την δύναμη των Ice, μόνο να την κατεβάσουμε. Δεν είναι τυχαίο ότι Katman deck , κέρδισε μεγάλο τουρνουά μόλις κυκλοφόρησε, εκεί που δεν τον περίμενε κανείς. Σίγουρα τώρα είναι κάτι που περιμένει πολύς κόσμος και έτσι διαλέγει Ice με διαφορετικό strength values αλλά με τα τόσα μπιχλιμπίδια των shapers, παραμένει δυνατός.

Deck Archetypes

Όλα τα Archetypes της Kate μπορούν να συνοψιστούν σε 2 βασικές κατηγορίες.

Πρώτη κατηγορία είναι τα “Toolbox” decks. Δεν αναφέρομαι στην κονσόλα, που μπορεί να υπάρχει αλλά δεν είναι απαραίτητη, αλλά σε ένα όρο από το Magic the Gathering που χρησιμοποιείτε για decks που περιέχουν απαντήσεις για όλα τα προβλήματα και τα φέρνουν με tutors και διάφορα κόλπα.

Στον κορμό τους, τα toolbox decks χρειάζονται καλή γνώση του περιβάλλοντος και του τρόπου παιχνιδιού του κάθε corp decks, για να μπορέσουν να τα χτυπήσουν στις αδυναμίες τους. Ωστόσο, συγχωρεί παικτικά λάθη καθώς τα πάντα μπορούν να βρεθούν ως απάντηση σταactions του Corp. Το μόνο αναγκαίο είναι τα πολλά λεφτά και για αυτό το Magnum Opus είναι μία κάρτα (μαζί και με 2 ή 3 Test Runs) που δεν μπορεί να λείψει από αυτό το Archetype. Ας δούμε μία λίστα που δεν περιέχει μεν toolbox αλλά είναι απλά προσωπική η επιλογή και ανάλογη με το τοπικό meta. Αν τα Glacier decks είναι πιο διαδεδομένα, τότε η προσθήκη του toolbox στην θέση του Desperado και το άνοιγμα του influenceγια περισσότερα Datasuckers και Parasites, συνίσταται.

Να διευκρινίσω πριν δούμε τις λίστες ότι ανεβάζω λίστες άλλων και κυρίως λίστες που έχουν σηκώσει κάποιο τουρνουά. Αυτό δεν σημαίνει ότι αυτές είναι οι καλύτερες ή οι πιο καλά tuned. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν υπάρχει καλύτερο ή χειρότερο στο Netrunner γιατί και το playstyleτου παίκτη παίζει πολύ σημαντικό ρόλο.

Επίσης, η χρήση του Atman ή όχι δεν είναι κάτι το οποίο είναι απόλυτα σωστό και δεν μπορεί να αλλάξει. Σίγουρα οι παρακάτω λίστες μπορούν να αλλάξουν χρησιμοποιώντας πιο κλασσικούς breakers στην θέση των Atman.

San Antonio Regional - First place Runner Deck: Magical Kate

 

Kate "Mac" McCaffrey: Digital Tinker (Core Set)

Event (19)

3x Diesel (Core Set)

3x Dirty Laundry (Creation and Control)

3x Modded (Core Set)

3x Quality Time (Humanity's Shadow)

3x Sure Gamble (Core Set)

2x Test Run (Cyber Exodus)

2x The Maker's Eye (Core Set)

Hardware (10)

3x Akamatsu Mem Chip (Core Set)

2x Clone Chip (Creation and Control)

2x Desperado (Core Set) ••••• •

3x R&D Interface (Future Proof)

Icebreaker (7)

2x Atman (Creation and Control)

1x Corroder (Core Set) ••

1x Deus X (A Study in Static)

1x Femme Fatale (Core Set) •

1x Mimic (Core Set) •

1x Yog.0 (Core Set) •

Program (9)

2x Datasucker (Core Set) ••

3x Magnum Opus (Core Set)

1x Parasite (Core Set) ••

3x Self-modifying Code (Creation and Control)

 

Η λίστα είναι στην πραγματικότητα η εξέλιξη του Katman και παραμένει πολύ δυνατή, με απαντήσεις για όλα. Ωστόσο, θέλει εμπειρία και καθαρό μυαλό. Μία καλή προσθήκη για το άνοιγμα slots είναι η αντικατάσταση των 3 Akamatsu Mem Chip με 2 Leprechaun  από το επόμενοdata pack.

 Επίσης προσωπικά θα προτιμούσα και την προσθήκη indexing καθώς και την tech αντικατάσταση των Sure Gambles με ακόμα ένα Modded και κάνα Indexing στην θέση των Makers Eye. Καλό το Sure Gamble αλλά όταν έχεις τόσους τρόπους να βρεις το Magnum Opus και να το κατεβάσεις, δεν φαίνεται πλέον και τόσο αναγκαίο…

ΩΣΤΟΣΟ, η λίστα έχει ακόμα κάποια προβλήματα ταχύτητας. Το NBN Astro Train μπορεί να την κολλήσει στον τοίχο και να μην την αφήσει να πάρει ανάσα. Κάνα περίεργο GRDNL ή Supermodernism Weyland μπορεί να την προλάβει και να την αναγκάσει να κάνει λάθος για να φτάσει τηνcorp και να πεθάνει από Scorched.

Για decks όπως αυτά, και με την βοήθεια του πολύ δυνατού Lucky Find, εμφανίστηκε μία λίστα που κερδίζει πολύ τον τελευταίο καιρό. ΕίναιKatman χωρίς Magnum Opus και με Prepaid Voicepads; Δουλεύει; Ναι, μετά από 10 παιχνίδια και σκορ 8-2, μπορώ να πω ότι δουλεύει μία χαρά και με λίγο περισσότερη προπόνηση θα γίνει και καλύτερο το σκορ. Δεν είναι τυχαίο ότι σήκωσε regionals σε Ευρώπη και Αμερική τώρα τελευταία. Ας δούμε την λίστα και την αναλύουμε μετά.

PvP Kate - LouisvilleKY: 1st place runner

 

Kate "Mac" McCaffrey: Digital Tinker (Core Set)

 

Event (23)

3x Diesel (Core Set)

3x Dirty Laundry (Creation and Control)

2x Legwork (Honor and Profit) ••••

3x Lucky Find (Double Time) ••••• •

2x Quality Time (Humanity's Shadow)

2x Scavenge (Creation and Control)

3x Sure Gamble (Core Set)

2x Test Run (Cyber Exodus)

3x The Maker's Eye (Core Set)

Hardware (8)

2x Clone Chip (Creation and Control)

1x Dinosaurus (Cyber Exodus)

2x Plascrete Carapace (What Lies Ahead)

3x Prepaid VoicePAD (Second Thoughts)

Resource (3)

3x Same Old Thing (Creation and Control)

Icebreaker (7)

1x Corroder (Core Set) ••

2x Cyber-Cypher (Creation and Control)

2x Deus X (A Study in Static)

1x Femme Fatale (Core Set) •

1x Sharpshooter (True Colors)

Program (4)

1x Parasite (Core Set) ••

3x Self-modifying Code (Creation and Control)

 

Η λίστα έχει φτιαχτεί με γνώμονα την ταχύτητα και την δυνατότητα με την συνεχόμενη χρήση money events να καταφέρνει να μένει πάντα ψηλά στα λεφτά. Τα Prepaid κάνουν χρυσές δουλειές, ειδικά αφού κατεβαίνουν και 1 cred πιο φτηνά λόγω της ιδιότητας της Kate. Από εκεί και πέρα, συνεχόμενα runs για να ανοίγουν τα Ice και να πεθαίνουν μετά με τα παράσιτα (στην συγκεκριμένη λίστα είναι μόνο ένα αλλά μπορούν άνετα να γίνουν δύο αν αλλαχτεί ο Corroder με Snowball). Και η νίκη μετά από αυτό είναι μία εύκολη υπόθεση. Αν ο αντίπαλος αντιστέκεται, ρίξτε του ότι έχετε, σκουπίστε και επαναλάβατε με Levy AR Access για έξτρα απόλαυσή αν αντικαταστήσετε το 2ο legwork για αυτό.

 

Προσωπικά θεωρώ λίγο overkill τα 2 legwork και τον corroder, ειδικά όταν μπορείς να τα αντικαταστήσεις με Parasites και Inti/Snowball χωρίς κανένα σοβαρό πρόβλημα. Και ο Δεινόσαυρός είναι μάλλον μέσα για συναισθηματικούς λόγους, βάζεις 3o Clone Chip και γουστάρεις.

 

Αντίστοιχη λίστα με αυτή που περιγράφω κέρδισε και τα UK Regionals. Εκείνη είναι πιο κοντά σε αυτό που θα μου άρεσε να παίζω αλλά η παραπάνω εντυπωσιάζει με μερικές επιλογές και την αποτελεσματικότητά της. Πραγματικά απολαυστικές λίστες για να τρέχεις, και οι δύο, συνέχεια, χωρίς κανένα πρόγραμμα κάτω αλλά με τις απαντήσεις έτοιμες. Και να κερδίζεις και τα rush!

 

Ορίστε και η λίστα από το UK Regionals. Προσέξτε το «πονηρό» μοναδικό Makers Eye, ειδικό στο να παιχτεί αμέσως μετά από ένα Indexing για να κλείσει παρτίδες, σπίτια και άλλα:

 

Regionals – UK 2014 (70 players)

Kate “Mac” McCaffrey: Digital Tinker (Core Set)

 

Event (21)

3x Diesel (Core Set)

3x Dirty Laundry (Creation and Control)

2x Indexing (Future Proof)

1x Legwork (Honor and Profit) ••

1x Levy AR Lab Access (Creation and Control)

3x Lucky Find (Double Time) ••••• •

2x Quality Time (Humanity’s Shadow)

1x Scavenge (Creation and Control)

3x Sure Gamble (Core Set)

1x Test Run (Cyber Exodus)

1x The Maker’s Eye (Core Set)

Hardware (9)

3x Clone Chip (Creation and Control)

1x CyberSolutions Mem Chip (Fear and Loathing)

2x Plascrete Carapace (What Lies Ahead)

3x Prepaid VoicePAD (Second Thoughts)

Resource (2)

2x Same Old Thing (Creation and Control)

Icebreaker (6)

2x Atman (Creation and Control)

1x Deus X (A Study in Static)

1x Femme Fatale (Core Set) •

1x Inti (Creation and Control)

1x Sharpshooter (True Colors)

Program (7)

2x Datasucker (Core Set) ••

2x Parasite (Core Set) ••••

3x Self-modifying Code (Creation and Control)

Τελικά αξίζει;

 

Όσο τα κόλπα του Corporation αυξάνονται και όσο η ποικιλία καρτών και Ice μεγαλώνει, ένα deck που μπορεί να ελέγχει την παρτίδα και να έχει απαντήσεις, θα αποτελεί την πιο σωστή αλλά όχι αναγκαστικά την πιο εύκολη επιλογή. Το προσεκτικό και μετρημένο παιχνίδι δεν είναι για όλους και πολλές φορές μπορείς να είσαι παραπάνω προσεχτικός απ’ ότι πρέπει και να καταλήξεις στην ήττα.

Δεν πρέπει όμως να αφήνουμε την Kate στην απ’ έξω. Κατά την γνώμη μου αποτελεί την νέα δύναμη στους runners και μέχρι να δούμε αν τελικά ο Nasir θα καταφέρει να αναταράξει τα νερά, είναι μάλλον η επιλογή μου για το τι θα παίζω αυτό τον καιρό. Να έπαιζα κιόλας λίγο περισσότερο… καταραμένη δουλειά.

Σχόλια και παρατηρήσεις ευπρόσδεκτα, προτιμήστε την Kate, ακόμα και αν είναι κάτι διαφορετικό, κάτι σαν την Sprite ενάντια στην κλασσικήCola ρε παιδί μου!

 
Print

Number of views (1618)/Comments (0)

ZiNOS

ZiNOS

Other posts by ZiNOS
Contact author

Please login or register to post comments.

x