Netrunners Glossary

Netrunners Glossary

Netrunners Glossary

(ή αλλιώς πως να καταλάβετε τι λένε όλοι αυτοί οι πειραγμένοι)

Author: Fabregus/Τετάρτη, 15 Απριλίου 2015/Categories: Android: Netrunner, First Steps

Rate this article:
5.0

Ένα κλασσικό πρόβλημα που υπάρχει όταν ξεκινάμε μια νέα δραστηριότητα είναι το να μάθουμε το «λεξιλόγιο» που χρησιμοποιείται από τα πιο έμπειρα μέλη. Έτσι και στο νετράνερ, αν όντας νέοι παίχτες προσπαθείτε να διαβάσετε ή να ακούσετε τακτικές πιο έμπειρων παιχτών το πιθανότερο είναι ότι θα καταναλώσετε πολύ χρόνο για να καταλάβετε τι ακριβώς εννοούν (εκτός αν έχετε πέσει στη χύτρα των ccg από μικροί!). Παρακάτω θα προσπαθήσω να σας βοηθήσω να καταλάβετε κάποιες βασικές έννοιες και να μην αισθάνεστε μειονεκτικά όταν ο Ζίνος προσπαθεί να μάθει μπαλίτσα τον Bowman με ψαγμένες ορολογίες ή όταν ακούτε παλιές ιστορίες από το στόμα του Γιάννη Μασανόρη!

1) Fast Advance
Ο όρος αυτός προσδιορίζει τη στρατηγική που ακολουθούν κάποιες corps (Neh , HB:ETF , Cerebral Imaging, Titan, Tennin Institute ως επί το πλείστον) όπου προσπαθούν να σκοράρουν τις ατζέντες κατευθείαν από το χέρι χωρίς να τις κατεβάσουν τον ένα γύρο και να τις σκοράρουν τον επόμενο αναγκάζοντας το runner να πρέπει να τις κλέψει από τους central servers. Αυτό συνήθως συμβαίνει με διάφορες κάρτες όπως SanSan City Grid, Biotic Labor, Trick Of Light και κυρίως με την AstroScript Pilot Program. Το πιο πολυπαιγμένο αρχέτυπο ως τώρα στο παιχνίδι.

2) Never Advance
Μία ακόμα στρατηγική των corps που δηλώνει ότι η εταιρία κατεβάζει agendas χωρίς να τις κάνει advance τον ίδιο γύρο και κατεβάζοντας διάφορες άλλες κάρτες (upgrades, assets) προσπαθεί να μπερδέψει το runner και να τις σκοράρει σε επόμενους γύρους.
Για παράδειγμα η NBN κατεβάζοντας ένα Project Beale χωρίς να το κάνει advance και τον επόμενο γύρο της το σκοράρει ξοδεύοντας 3 και κάνοντας το advance 3 φορές . Επιτυχημένα Never Advance Decks έχουν υπάρξει αρκετά NBN και Jinteki PE.

Υπάρχει και η ανάποδη όψη, το Always Advance, που παίζει με πολλές παγίδες και τα περισσότερα server installs του είναι install/advance/advance και αρχίζει το σκληρό πόκερ.

3) Tag ‘n Bag

Με τον παραπάνω όρο αναφερόμαστε στην τακτική με την οποία οι corps προσπαθούν να γεμίσουν με tag(s) τον runner (με SEA Source ή Midseason Replacements συνήθως) και στη συνέχεια να τον κάνουν flatline με μερικά Scorched Earth. Πολύ δημοφιλές στις αρχές του παιχνιδιού ιδιαίτερα στη Weyland και την NBN.

4) Glacier

Μια στρατηγική των corp με την οποία προσπαθούν με πολλά (και ακριβά ενδεχομένως) ice να κάνουν tax τον runner, δηλαδή να τον αφήνουν χωρίς αρκετά χρήματα και να δημιουργούν scoring windows. Επιτυχημένα τέτοια decks είναι συνήθως η Jinteki RP και η HB:ETF.

5) Ice Ice baby

Το αγαπημένο άνοιγμα πρώτου γύρου των απανταχού corps με κατέβασμα 2 ice σε hq και R&D αντίστοιχα και μία κάρτα οικονομίας, Hedge Fund συνήθως (ή και Sweeps Week ιδανικά απέναντι σε Andromeda :p).


6) Facecheck

Μιλάμε για τη στρατηγική του runner να τρέξει σε servers ώστε να αναγκάσει την εταιρία να κάνει rez τα ice ώστε να ξέρει τι έχει να αντιμετωπίσει και να προετοιμαστεί αναλόγως με το κατάλληλο rig.

7) R&D Lock

Αναφέρεται στη δυνατότητα του runner να «κλειδώσει» το R&D καταφέρνοντας να βλέπει και να κλέβει τις agendas πριν τις τραβήξει η corp κλειδώνοντας το παιχνίδι για το runner τις περισσότερες φορές. Για παράδειγμα ένα καλό R&D Lock επιτυγχάνεται με 2 εγκατεστημένα R&D Interface και τη δυνατότητα του runner να τρέχει 1 φορά τουλάχιστον κάθε γύρο στο R&D.

8) Turbo Rig

Μιλάμε για τη δυνατότητα του runner (Chaos Theory ή Andromeda συνήθως) να στήσουν πολύ γρήγορα το Rig τους με αποτέλεσμα να μπορούν να κάνουν από νωρίς runs και να μην αφήνουν την corp να στηθεί καλά και να σκοράρει εύκολα.

9) Mill / Milling

Ένας όρος βγαλμένος από κάρτα του Magic The Gathering εδώ, χρησιμοποιείται όταν ο runner προκαλεί το trash μιας κάρτας από το R&D κατευθείαν στα Archives της εταιρίας. Συνεπώς συνήθως αναφέρεται στην ιδιότητα του Noise ή και καρτών όπως του Gravedigger.

10) Tutor / Tutoring

Άλλος ένας όρος από κάρτα του Magic The Gathering, αναφέρεται στη δυνατότητα του runner να φέρει κάποια κάρτα από το deck στο grip ή και κατευθείαν στο rig , όπως για παράδειγμα Special Order, Τest Run, Self Modifying Code και Djinn.

11) Tag Me / Tag Float

Αναφέρεται στην επιλογή του runner σε κάποιο σημείο του παιχνιδιού να κρατάει όλα τα tags που παίρνει και να μη χάνει χρόνο και credits για να τα αφαιρεί. Φυσικά κάτι τέτοιο έχει μειονεκτήματα οπότε συνήθως ο runner που το επιλέγει είτε είναι αναγκασμένος (π.χ. 15 tags ξαφνικά από Midseason Replacements) είτε παίρνει το ανάλογο ρίσκο θεωρώντας ότι είναι πιθανότερο να κερδίσει έτσι παρά προσπαθώντας να τα αφαιρέσει.


12) Topdeck

Ο όρος αυτός εκφράζει το τράβηγμα μιας σημαντικής κάρτας της corp με το mandatory draw του γύρου. Για παράδειγμα η corp περιμένει ένα Biotic Labor για να σκοράρει την τελευταία agenda και αυτό έρχεται με το mandatory draw. Αυτό είναι το topdecking. Κάτι ανάλογο μπορεί να γίνει και με τον runner ο οποίος βέβαια πρέπει να ξοδέψει click για το draw, αν π.χ. χρειάζεται ένα stimhack αναγκαστικά για να μπει σε ένα server και το τραβήξει την κατάλληλη στιγμή.
Πρόκειται για ιδιότητα η οποία είναι built-in στον Πεφάνη ο οποίος μάλλον την έκλεψε από τον Παληογιώργο και τον Ρέππα που τους χτυπάει πάντα η ατυχία!

13) Drip Economy

Έτσι αποκαλείται η οικονομία που δίνει λίγα αλλά σταθερά credits στον παίχτη. Για παράδειγμα κάρτες όπως PAD Campaign, Marked Accounts, Underworld Contact και Data Folding.

14) Burst Economy

Με τον όρο αυτό αναφερόμαστε σε κάρτες οι οποίες δίνουν πολλά στον παίχτη «μία και έξω» και όχι σταθερά, συνήθως με events όπως Hedge Fund, Restructure, Sure Gamble και Lucky Find.

15) Scoring Window

Αποκαλούμε έτσι την ευκαιρία σε κάποιον γύρο (ή γύρους) που έχει η corp συνήθως (μιας και ο runner θεωρητικά δεν ξέρει που βρίσκονται οι agendas κάθε φορά) να σκοράρει με σχετικά ασφαλή τρόπο.

Π.χ. ο runner είναι στα 0 credits αφότου έκανε trash ένα SanSan City Grid και η εταιρία κατεβάσει ένα NAPD σε έναν remote server με 3 rezzed ice κάνοντας το advance 1 φορά είναι αρκετά πιθανό ότι θα το σκοράρει τον επόμενο γύρο. Συνήθως συνδυάζεται με κάποιας μορφής Tempo Hit του αντιπάλου (βλέπε παρακάτω).

16) Tempo Hit

Με την έκφραση αυτή δηλώνουμε όταν μία ενέργεια του ενός παίχτη τον αφήνει κάποιους γύρους πίσω όσον αφορά στο στήσιμο του ή/και στη διεκδίκηση της νίκης. Πολύ συχνά είναι πιθανό να συνδυαστεί και με scoring windows για τον αντίπαλο.

Για παράδειγμα ένα tempo hit είναι όταν ο runnerξοδεύει τα 5 τελευταία του credits κατεβάζοντας professional contracts χωρίς να έχει άλλη σταθερή οικονομία. Σε αυτήν την περίπτωση θα του πάρει μερικούς γύρους να ανακάμψει και να μαζέψει πάλι χρήματα με το professional contracts και ενδεχομένως δε θα μπορέσει να κατεβάσει programs / hardware ή και να παίξει events κατά τη διάρκεια αυτή μιας και δε θα έχει αρκετά χρήματα.
Άλλο παράδειγμα είναι ο runner να πετύχει κάποιο snare με αντίπαλο εταιρία που προσπαθεί να κάνει flatline, με αποτέλεσμα να πρέπει να πληρώσει 2 credits να αφαιρέσει το tag και να ξοδέψει αρκετά clicks για να ξαναμαζέψει κάρτες στο χέρι ώστε να μην κινδυνεύει, χρόνο κατά τον οποίο η εταιρία μπορεί να σκοράρει κάποια agenda.

17) Meta / Metagame

Πρόκειται για όρο που δηλώνει το τι στρατηγικές χρησιμοποιεί γενικότερα μια περίοδο το μεγαλύτερο μέρος των παιχτών. Αναφερόμαστε ουσιαστικά σε αρχέτυπα decks (είδαμε παραπάνω κάποια τέτοια αρχέτυπα όπως fast advance, tag ‘n bag κ.ά.), γενικότερες στρατηγικές αλλά και μεμονωμένες κάρτες που χρησιμοποιούνται ευρέως κάποιο διάστημα από κάποιες ομάδες παιχτών. Θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε κάτι σαν «μόδα», πολύ αφηρημένα.

Για παράδειγμα αν μια περίοδο οι περισσότεροι παίζουν neh και hb:etf με λογική fast advance, λέμε ότι το fast advance είναι στο meta και προσπαθούμε με το runner deck μας να το «μετάρουμε» παίζοντας διάφορες κάρτες όπως The Source ή Chakana για να δυσκολέψουμε την πλειοψηφία των corps που θα αντιμετωπίσουμε. Βέβαια παράλληλα ενδεχομένως να κάνουμε το deck μας πιο αδύναμο απέναντι σε άλλες στρατηγικές το οποίο όμως είναι μια άλλη κουβέντα.Troll 2.0 rezzing...

Και μετά το σοβαρό άρθρο του Κώστα, ένας μικρός επίλογος με κουλέρ λοκάλ (τοπικά ήθη και έθιμα των ιθαγενών) για να καταλαβαίνετε και τα τρολαρίσματα που πέφτουν στο φου-μπου και στα φόρα:

BLTG: Γνωστή ομάδα του χώρου, διαβόητη για την παρασκηνιακή της δράση, επίσης ευγενική προσφώνηση προς τον αντίπαλο όταν ο πάτος σας προκαλεί έκλειψη ηλίου και κερδίζετε από το πουθενά. Η ονομασία πηγάζει από το Better Lucky Than Good

Κολιός:
Ή αλλιώς Datapike, το καλύτερο ICE του παιχνιδιού κατά την άποψη των τρελών του χωριού.

Γιάνης Μασανόρης (ή αλλιώς Πλουτώνιος ή Κρέας): Μυθική περσόνα της Αθηναϊκής σκηνής, προστάτης άγιος απανταχού runners και ξεπάτουρων παιχτών.

Ξώβεργα: Το αγαπητό σε όλους Snare

Καρκινοπαθής: Η Chaos Theory

AAM : Αδυσώπειτο Αθηναικό Meta, όρος που χαρακτηρίζει την σθεναρή αντίσταση της πλειοψηφίας στην Αθήνα στο ζεν και την τέχνη του netdecking, και ο κύριος λόγος που σε ένα τοπικό τουρνουά θα συναντήσετε ότι να’ναι. Φοριέται πολύ μαζί με ρήσεις όπως «θα μας τρελάνετε ρε ΑΑΜ;»

ΑΘΜ: Zen και η τέχνη του netdecking. Βασικός λόγος που οι παίχτες από την συμπρωτεύουσα πάνε πάντα καλά στα τουρνουά. Παίζει να είναι και καλοί παίχτες, αλλά πως θα τους τρολάρουμε αλλιώς.

Μπόουμαν: Εξόριστος στον βαθύ νότο σχεδιαστής πρωτότυπων decks που αρνείται να μάθει μπαλίτσα.

Σουβέρ, το: Cerebral Imaging.

 

 
Print

Number of views (1853)/Comments (0)

Fabregus

Fabregus

Other posts by Fabregus
Contact author

Please login or register to post comments.

x