Ninja Blogging

Ninja Blogging

Ninja Blogging

Random Ramblings and Thoughts after the First Event

Author: Vexation/Δευτέρα, 16 Οκτωβρίου 2017/Categories: Legend of the Five Rings, Utz Banzai!

Rate this article:
5.0

Allright, επιζήσαμε και από αυτό. Θέλω να πιστεύω από το γενικό θετικό κλίμα που είδα την Κυριακή, τις κουβέντες που έκανα με τον κόσμο και το μικρό πανηγύρι που γίνεται την επόμενη μέρα στο Facebook ότι το πρώτο αξιοπρεπές σε μέγεθος τουρνουά του νέου L5R ήταν πετυχημένο και χαλάλι ο κόπος.  Συνήθως, τέτοιο νταβαντούρι γινόταν σε κάτι πιο σημαντικό από «ένα απλό τουρνουά Κυριακής», αλλά νέο παιχνίδι, πολύ το hype και πολύς ο κόσμος. Μακάρι να συνεχίσουμε έτσι, τι να πω.


Θα με συγχωρήσετε αν μακρηγορήσω λίγο, αλλά είναι πολλά και διάφορα που θα ήθελα να μοιραστώ με την ομήγυρη, κάτι σαν νίντζα-μπλόγκινγκ.  Αν είχα και φρέσκο κεφάλι θα τα έβαζα σε μια τάξη, αλλά we gotta make do with what we got και σε αυτή την περίπτωση είναι ένα διάλλειμα 50 λεπτών όσο περιμένω μια μπλε μπάρα να πάει στο 100% (the things I do for food).

Πρέπει να ομολογήσω, ότι είχα πολύ άγχος για το event. Από την ώρα που αρχίσαμε να το σχεδιάζουμε στις αρχές Αυγούστου, είχε κολλήσει στο κεφάλι μου η τραγική φάτσα πρώην Έλληνα πρωθυπουργού με παρατσούκλι «ο Κινέζος» να λέει την γνωστή του φράση «Αυτό που μας χαρακτηρίζει είναι -νέο Ύφος, νέο Ήθος». Γενικά δεν μου αρέσουν οι αστάθμητοι παράγοντες ούτε στην δουλειά, ούτε στην διασκέδαση.  Θα αξίζει το νέο παιχνίδι; Θα έχει κόσμο; Θα έρθουν τα χαρτιά στην ώρα τους; Θα γουστάρουν οι παλιοί; Θα γουστάρουν οι καινούργιοι; Θα ταιριάξουν οι παλιοί με τους καινούργιους; Θα βρούμε αξιοπρεπές prize support? Πόσα λεφτά θα χάσουμε στην χειρότερη; Τα μαγαζιά πως θα το πάρουν;

Ξέρω ότι το υγιές της υπόθεσης είναι να μην σκέφτομαι ούτε τα μισά από τα παραπάνω, όπως σοφά με συμβουλεύουν πολλοί φίλοι, αλλά για μένα ο στόχος μιας πετυχημένης διοργάνωσης είναι να περάσουν καλά όσο το δυνατόν περισσότεροι και να φύγουν ευχαριστημένοι. Hindsight is 20-20 που λένε και οι Αμερικάνοι, αλλά τουλάχιστον θέλω να πιστεύω ότι αυτή την φορά τα περισσότερα βελάκια ήταν μέσα στον στόχο παρά έξω, και ας μας πήρε η μαύρη νύχτα.

Η ιδέα του pre-registration αποδείχθηκε αρκετά καλή, με μόνο ένα ταπεινό 5% no shows και 5% walk-ins.  Ανεκτά νούμερα. Μπορεί να σας ζόρισα λίγο με τα Log Ins στο l5r.gr αλλά αν τα άφηνα τα πράγματα στην τύχη θα είχαμε καταλήξει με 30 άτομα να μην χωράνε στην αίθουσα ή θα είχα νοικιάσει το Ολυμπιακό Στάδιο από τα 400 παλικάρια που θα είχαν δηλώσει «interested» στα παντελώς άχρηστα για σοβαρό σκοπό events του FB.  Ελπίζω και εδώ το trend να συνεχίσει έτσι, για να μην έχουμε κακές φάσεις στο μέλλον. Το θέμα δεν είναι ποτέ αν θα έχεις πολύ ή λίγο κόσμο, αλλά αν θα έχεις τον κόσμο που περίμενες και είχες προετοιμαστεί να υποδεχτείς.


Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να κάνω μια εκτροπή, και με γνώμονα διάφορα άλλα συμβάντα όπως ένα όχι τόσο πετυχημένο launch event με ένα(1) άτομο και δυο launch events στην ίδια πόλη με 3 ώρες διαφορά το ένα από το άλλο, να παρακαλέσω τους διάφορους επίδοξους διοργανωτές να ασχολούνται λίγο παραπάνω και να δίνουν την πρέπουσα προσοχή τόσο στις διοργανώσεις τους όσο και στο τοπικό τους community.  Δεν κοστίζει ιδιαίτερα (έως και καθόλου), δεν είναι πυρηνική φυσική και έχετε μόνο να κερδίσετε.  Συγκεκριμένα:

·         Βγείτε από την γυάλα σας. Υπάρχει ρεύμα, υπάρχει ενδιαφέρον, υπάρχει κόσμος αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος να έχετε event την ίδια μέρα με τον γείτονα σας.  Κανένας. Όλοι χάνετε εκτός και αν είναι όλα sold out. Συνεργαστείτε.

·         Μην είστε leechers. Αν δεν παίζετε το παιχνίδι, δεν έχετε προσωπικό που παίζει το παιχνίδι ή κάποιον που να γνωρίζει καλά το παιχνίδι και να μπορεί να τρέξει το event, καλύτερα κατ’εμέ να διοργανώσετε βραδιά τόμπολας/μπίνγκο/κίνο. Σκληρή κουβέντα, αλλά είναι αλήθεια.  Καλώς ή κακώς, χρειάζεστε τουλάχιστον έναν καλό judge και κάποιο ελάχιστο community στον χώρο σας.  Δεν είναι παγκόσμια πρωτοτυπία του L5R αυτό, ισχύει για τα πάντα, και όσοι ασχολούνται με το OP στα διάφορα παιχνίδια μάλλον θα συμφωνήσουν μαζί μου. Και προφανώς, το γεγονός ότι κάνετε κάτι άλλο πετυχημένα (επειδή μάλλον πληροίτε κάποια από τα παραπάνω προ απαιτούμενα) δεν σημαίνει ότι θα μπορέσετε να κάνετε και αυτό. Άποψη μου πάντα, που σίγουρα δεν με κάνει ιδιαίτερα δημοφιλή.

·         Οργανωθείτε. Ο registration μηχανισμός του l5r.gr είναι στην διάθεση σας αν τον θέλετε (για ανεξάρτητα τουρνουά) αλλιώς υπάρχουν δεκάδες site όπως το EventBrite (https://www.eventbrite.com/) που υποστηρίζουν pre-registration. Μέχρι να καταλαγιάσει η σκόνη από το launch δεν θεωρώ απίθανο ένα μαγαζί που χωράει στην καλύτερη 30 άτομα να βρεθεί με 40-50 από το πουθενά.  Όπως αποδείχθηκε πρόσφατα και με το Destiny, δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να σηκωθεί κάποιος να πάει σε τουρνουά, να κάψει την Κυριακή του για να του πουν  «δεν χωράς να παίξεις». Το έχω πάθει μια φορά πριν 15 χρόνια και είχα κάψει φλάτζα.   

Ακούγονται λίγο επιθετικά όλα τα παραπάνω, αλλά ειλικρινά δεν τα λέω με κακή προδιάθεση. Έτσι και αλλίως, μαγαζί δεν έχω, ούτε σκοπεύω να αποκτήσω, αλλά γουστάρω στα παιχνίδια που παίζω να βλέπω ζωντανά και μεγάλα communities – νομίζω όλοι έχουμε να κερδίσουμε από αυτό.

Και μια μιλάμε για communities, ας πιάσουμε αυτό σαν επόμενο θέμα. Με μεγάλη χαρά είδα την Κυριακή αρκετούς παλαίμαχους (κάποιους μάλιστα που είχα να δω χρόνια) και πάρα πολύ νέο κόσμο, πολλούς που δεν είχε τύχει μάλιστα να τους δω πουθενά αλλού στο παρελθόν. Ίσως δε, τολμώ να πω και στην πιο υγιή αναλογία για το άμεσο μέλλον του παιχνιδιού. Απλά, η αλήθεια είναι ότι χθες είμασταν στην πραγματικότητα «πολύς κόσμος που παίζει το ίδιο παιχνίδι» και όχι μια κοινότητα με την ευρύτερη έννοια, καθώς αυτά τα πράγματα παίρνουν χρόνο  και έχουν μια τάση να αυτοκαθορίζονται σε βάθος χρόνου και να αποκτούν την δικιά τους ταυτότητα.

Όπως είπα και στον μικρό εισαγωγικό λόγο που έκανα στην έναρξη του event, πιστεύω ακράδαντα ότι ο βασικός στόχος στο κοντινό μέλλον θα πρέπει να είναι η αύξηση της τριβής του μέσου παίχτη με το παιχνίδι, με τους κανόνες και γενικότερα με την φάση.  Δεν χρειάζονται ούτε hardcorίλες με τουρνουά 200γύρων, ούτε αυθεντίες, ούτε χειραγώγηση ούτε ελιτισμοί.  Αλλιώς, θυμηθείτε με, θα καταλήξουμε το καλοκαίρι να παίζουμε πανελλήνιο και οι μισοί παίχτες θα κοιτάνε ακόμα το reference για να δουν τι κάνουν τα δαχτυλίδια, και σε 12 μήνες δεν θα γεμίζουμε λεωφορείο.  Το παιχνίδι χρειάζεται χαβαλέ, μαζώξεις, παρτίδες χαλαρές ή μη και γενικά ένα καλό κλίμα που να κάνει τον οποιονδήποτε ευπρόσδεκτο.  Ουτοπικό ιδεώδες, αλλά όχι εντελώς ανεφάρμοστο. Τα υπόλοιπα θα έρθουν εν καιρώ, αλλά χωρίς βάσεις πιστεύω δεν θα κάνουμε τίποτα.

Θα κάνω μια δεύτερη παρένθεση εδώ, για να κάνω μια μικρή αναφορά στο θέμα του Clan Loyalty. Σε αντίθεση με πολλούς από τους παλιούς συμπολεμιστές μου, θα σας προτείνω ανεπιφύλακτα να το γράψετε στα παλιά σας τα παπούτσια, τουλάχιστον εδώ και τώρα. Στις εποχές του CCG, ήταν ένα ωραίο εργαλείο που επέτρεπε σε παρέες 4-5 ατόμων να σπάνε τις κούτες και να την παλεύουν οικονομικά με ένα παιχνίδι που καλώς ή κακώς ήθελε 300-400 ευρώ ανά 2,5 μήνες για να μπορείς να ακολουθήσεις.  Τώρα ούτε το κόστος έχει κάποια σχέση, ούτε το παιχνίδι έχει κάποια σοβαρή ιστορία.  Σήμερα πάντα. Όταν με το καλό η ιστορία αποκτήσει σάρκα και οστά, και κάποιοι μπείτε στο τριπάκι του fluff, τότε να το συζητήσετε με τον εαυτό σας. Προσωπικά, αυτή την στιγμή το μόνο που απολαμβάνω είναι ένα καλοσχεδιασμένο καρτοπαίχνιδο και παρτίδες με φίλους παλιούς και πιθανώς νέους, και τίποτα άλλο. Σίγουρα δεν βρίσκω τα στοιχεία που με είχαν κάνει το 2001 να βαρέσω μια τίμια λιποταξία από τον στρατό για να πάω να γκρεμίσω το Shadow Tower στην Gencon UK, ή να κουβαλάω μια βαλίτσα με 60 μπλουζάκια scorpion clan σε αεροπλάνα και τραίνα για να πάρουμε δυο πόντους στο Race to the Throne.  Ελπίζω να ξαναέρθουν αυτές οι μέρες, αλλά σήμερα η συμβουλή μου είναι παίχτε τα πάντα και κάντε χαβαλέ.

Και επειδή τέθηκε σαν ερώτημα σήμερα στην ζώνη του πρωϊνού καφέ + φουμπού στο L5R Greece, θεωρώ ότι δεν είναι καθόλου κακό να είναι κανείς ανταγωνιστικός.  Όπως έγραψε και ο αγαπητός Ραφ «Δεν υπήρξε ποτέ πρόβλημα, το κομιουνιτυ είχε πάντα όλων των ειδών τους παίκτας. Ολοι ηταν και ειναι φιλικοι προς όλους και οι competitive και οι storydriven και οι casuals παικτες. To competitive spirit δεν είναι κάτι σατανικό και ανίερο, αρκεί να μην κάνει κάποιον μαλακοπούτση».  Αν μπορείτε να είσαστε Ιπτάμενοι και Gentlemen, όπως π.χ. ο αξιότιμος κος Πατέλης που σε τεντώνει μεν αλλά είναι ευγενικός και γελαστός δε, τεράστια μαγκιά σας, και όπως είπαμε και πριν κάθε υγιές community χρειάζεται ένα σημαντικό ποσοστό από τέτοιους παίχτες για να ανεβάζουν το επίπεδο όλων και μην πέφτουμε θύματα εθνικού διασυρμού όταν πάμε προς τα έξω.

Αλλά για να σας το πω και με κώδικα (γιατί ο κώδικας δεν παρερμηνεύεται ποτέ), competitive != τρόμπας / αγενής / κλέφτης / rules bender (!= τελεστής άρνησης σε πολιτισμένες γλώσσες).  Σε αυτά τα θέματα, όπως μπορούν να μοιραστούν μαζί σας γύρω από την φωτιά και οι παλιότεροι, είμαστε αμείλικτοι και δεν μασάμε να πετάξουμε κόσμο έξω από τα events με την ευγενική προτροπή να μην τους ξαναδούμε κιόλας. Όπως προανέφερα, δεν έχω μαγαζί, δεν με νοιάζει αν θα χάσω πελατεία αν ο αντίλογος είναι να χαλιούνται οι άνθρωποι που μας τιμούν με την παρουσία τους.  Ευτυχώς, την Κυριακή που μας πέρασε είχαμε πολύ λιγότερα περιστατικά από αυτά που φοβόμουνα.  Βασικά, είχαμε μόνο ένα πταισματικό και οι Shinobi έχουν ήδη αποσταλεί να κάνουν τις απαραίτητες συστάσεις.  Good times.

Και επειδή αρκετά σας κούρασα, ας πούμε και πέντε λόγια για το event (για τους γενναίους που έφτασαν ως εδώ). Νομίζω ότι πήγε ανέλπιστα καλά, και το νέο L5R έδειξε πολύ καλά στοιχεία.  Είναι ένα παιχνίδι με αρκετό βάθος (δεν φτάνει βέβαια ακόμα την μεγάλη μου αγάπη το Netrunner που παραμένει πολύ ψηλότερα – αλλά έχει και 5 χρόνια cardpool) και στον επόμενο χρόνο μπορεί να γίνει μόνο καλύτερο.  Όπως αποδείχθηκε, ο βασικός εχθρός μας στις διοργανώσεις είναι ο χρόνος, και ενώ με την τριβή του κόσμου θα μειωθεί κάπως, όσο αυξάνεται το card pool και η πολυπλοκότητα θα ανεβαίνει πάλι.  Θεωρώ πολύ δύσκολο να μπορέσουμε να κατεβούμε κάτω από τα 70 λεπτά το γύρο χωρίς να χρειάζεται να καταφύγουμε στα ελεεινά tie-breakers που υπάρχουν αυτή την στιγμή. Επίσης, λόγω του σχετικού καψίματος, δεν ξέρω πόσο εύκολα αντέχει ο κόσμος να παίξει πάνω από 4 γύρους σε μια προκριματική φάση.  Δύσκολη εξίσωση, ειδικά να μπει μέσα και ο παράγοντας 80-100 άτομα σε μια μεγάλη διοργάνωση.  Δεν έχω απάντηση, το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι ότι στις επόμενες μπορούμε να δοκιμάσουμε να πειραματιστούμε με διαφορετικούς τρόπους διεξαγωγής, με την ανοχή σας.  Θα δούμε, είναι κάτι που χαίρει αρκετής σκέψης, συζήτησης με τους αγαπητούς συν διοργανωτές μου, και φυσικά εσάς που ελπίζω να ξέρετε ότι μπορείτε πάντα να εκφράσετε την γνώμη σας. Ελπίζω δε, το prize support να σας άφησε ικανοποιημένους. Κάναμε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν με την βλακεία που δέρνει την FFG.

Κλείνοντας, θα ήθελα να δώσω συγχαρητήρια σε όλους τους παίχτες που πήραν μέρος, και ειδικότερα βέβαια στα παιδιά που άξια φτάσανε στο τοπ-8, και φυσικά στους δυο μεγάλους νικητές.  Δεν είναι μικρό πράγμα. Grats! Ελπίζω να ήσασταν όλοι ευχαριστημένοι και να σας δούμε ξανά στα επόμενα. Άντε να χτυπήσουμε και ένα τριψήφιο για να καεί το πελεκούδι.

Τέλος, ένα τεράστιο ευχαριστώ στον Iron Warrior Αύγουστο Αρσένη και τον σκιώδη Γιώργο Βουδούρη για την αντοχή τους ολόκληρη την μέρα (ακόμα και εγώ λάκισα στις 11 το βράδυ) και στον πάντα πρόθυμο Γιάννη  Ρέππα που βοήθαγε με το data entry (να ξέρετε όλα τα λάθη τα έκανε αυτός /ninja), στην Κάισσα και το Fantasy Shop που αυτή την φορά στήριξαν έμπρακτα αυτό το ξεκίνημα και φυσικά σε όλα τα μαγαζιά που συνεργάστηκαν για να γίνει αυτό το event πραγματικότητα (Καίσσα Πειραιά, Καίσσα Νέας Ερυθραίας, Καίσσα Ηλιούπολης, NLX, P500). Ελπίζω η λίστα των ευχαριστιών να μεγαλώνει με κάθε event, γιατί το one man show δεν πήγε ποτέ μπροστά.

This is the new shit. Welcome all!

Υ.σ. Επειδή όπως είπα και πιο νωρίς είχε πάρα πολύ νέο κόσμο το event, αφ’ενός συγχωρέστε με αν κάνω λάθος/δεν θυμάμαι το όνομα σας για καμιά 10αρια χρόνια – ο σκληρός δίσκος μου έχει γεμίσει – και αφ’ετέρου όποιος έχει κάποιο θέμα που θέλει να συζητήσουμε είμαι στην διάθεση του, ας με βρει στο φου-μπου ή σε κάποια χαλαρή φάση (δεν έχω πολλές – θα πρέπει να κάνετε υπομονή ανάλογα τις αστρικές συζυγίες) να το συζητήσουμε.  Είμαι ξεροκέφαλος, αλλά γενικά ακούω.

Y.σ.2. Όποιος έφυγε νωρίς και δεν πήρε Campeon (ή δεν τον πήρε φίλος του) την λίστα και τα καρτάκια την έχει ο Αύγουστος από την Κάισσα Πειραιά. Μιλήστε μαζί του.

 
Print

Number of views (1269)/Comments (0)

Vexation

Vexation

Other posts by Vexation
Contact author

Please login or register to post comments.

x